Koks skirtumas tarp C ir CE kategorijų vairuotojų teisių?

3 января 2024 г.
Koks skirtumas tarp C ir CE kategorijų vairuotojų teisių?

Vairuotojų teisių kategorijos Lietuvoje ir visoje Europoje yra skirstomos pagal transporto priemonių tipus ir jų naudojimo ypatumus. Dvi labai svarbios kategorijos yra C ir CE, kurios skirtos sunkiasvorių transporto priemonių vairuotojams. Kuo gi skiriasi šios dvi kategorijos viena nuo kitos?

C kategorija

C kategorijos vairuotojo pažymėjimas leidžia vairuoti sunkvežimius, kurių bendroji masė viršija 3,5 tonos. Tai yra pagrindinė kategorija vairuotojams, norintiems dirbti sunkvežimių vairuotojais. C kategorija apima sunkiasvores transporto priemones be priekabos arba su lengva (neviršijančia 750 kg bendrosios masės) priekaba.

CE kategorija

CE kategorija yra C kategorijos plėtinys. Ji suteikia teisę vairuoti transporto priemones, kurios priklauso C kategorijai, bet yra su sunkiomis priekabomis ar puspriekabėmis, kurių bendroji masė viršija 750 kg. Ši kategorija yra būtina tiems, kas planuoja vairuoti sudėtingesnes transporto priemonių kombinacijas, pvz.: sunkvežimius su didelėmis puspriekabėmis.

Pagrindiniai skirtumai

Pagrindinis skirtumas tarp šių dviejų kategorijų yra transporto priemonių tipas, kuriuos jie leidžia vairuoti. Nors C kategorija apriboja vairuotoją tik sunkvežimių vairavimu, CE kategorija išplėčia šias galimybes, leisdama vairuoti sunkvežimius su didelėmis priekabomis ar puspriekabėmis, kurios reikalauja papildomų įgūdžių ir žinių dėl transporto priemonės valdymo ir stabilumo.

Mokymai ir egzaminai

Norint gauti CE kategorijos teises, būtina iš pradžių turėti C kategorijos teises. Tai reiškia, kad pirmiausia reikia išlaikyti C kategorijos egzaminą, o vėliau – atlikti papildomus mokymus ir išlaikyti CE kategorijos egzaminą. Šie egzaminai apima tiek teorines žinias, tiek praktinius įgūdžius, ypač susijusius su didesnių ir sunkesnių transporto priemonių valdymu.

Suprasti skirtumus tarp C ir CE kategorijų yra svarbu tiems, kas siekia karjeros sunkiasvorių transporto priemonių srityje. Kiekviena kategorija atveria skirtingas galimybes ir reikalauja atitinkamų įgūdžių, todėl svarbu apsvarstyti savo karjeros tikslus ir atitinkamai pasirinkti reikalingą kategoriją.

Новые статьи